9 Kasım 2013 Cumartesi

Üniversitede Sona Doğru


   Sevgili arkadaşlar,yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz; ilk iki sene içerisinde kim bilir neler görüp, neler yaşayacaksınız. Hayatı, insanları tanırken nelerle karşılaşacaksınız. Artık üniversite ortamını iyice tanımış ve üniversite öğrencisi olma durumunu içselleştirmiş bireylersiniz. Bu saatten sonra inceden inceye gelecekle ilgili planlar yapmaya başlayacaksınız ister istemez. Ondan sonra ki sene son sınıfa geleceksiniz ve üzerinizde bir baskı hissetmeye başlayacaksınız. Neyse bu son sene mevzusunu daha sonra konuşacağız. Eğer bu iki seneyi gerçekten boş geçirdiğinize inanıyorsanız bari üçüncü sınıfta hayatınızı biraz renklendirin neler yapabileceğinizi araştırın.

   Bu meseleden önce şu okul bitirme hesaplarınıza bakmanız gerekecek. İlk iki seneyi biraz aylaklıkla geçireceğinizi hesaba katacak olursak, alttan dersinizin olma ihtimali oldukça yüksek. Alttan ders öğrenciliğin şanındandır arkadaşlar. Şayet bir iki dersiniz varsa o zaman çok büyütülecek bir durum yok. Üzerinizde okul bitirme baskısını hissetmeye başladığınız da daha önce bir yılda toplamda verebildiğiniz dersi aslında bir dönemde verebilecek kapasiteye sahip olduğunuzu göreceksiniz. O baskı var ya o baskı insana neler yaptırır. Fakat ilk iki seneyi daha rezil bir durumda geçirdiyseniz işte o zaman işiniz çok zor. Bütlerin, yazokullarının peşinde koşturur durursunuz. Hatta bazen okulunuzun uzadığı ilk iki seneden belli olur. Bu durumlara sakın düşmeyin arkadaşlar. Sonrasında nasıl zorlanacağınızı tahmin bile edemezsiniz. Tamam ilk iki sene konsantrasyonunuzu derslere vermeniz oldukça zor olacak ama kalacağınız ders sayısını en aşağı seviyede tutmaya çalışın. Eğer bunu başarırsanız son iki senede derslere yoğunlaşmanın yanı sıra başka şeyler de yapabilirsiniz. Örneğin bazı bölümler için dil olmazsa olmazlardan bir tanesi. Bir dil kursuna gidebilirsiniz, bunun yanında bölümünüze göre kpss için hazırlıklara başlayabilir, dersaneye yazılabilirsiniz. Size iş hayatınızda yardımcı olacak şeyleri araştırıp, bu tür aktivitelere katılabilirsiniz. Fakat okulu uzatmamanızın pamuk ipliğine bağlı olduğu durumlar da derslerinizden başka hiçbir şeye yoğunlaşamazsınız. Önceliğinizin okulu bitirmek olacağı mecburiyetinden yola çıkacak olursak, derslere hiç girmediğiniz kadar fazla girmek zorunda kalacaksınız. Bu yüzden bırakın ekstra bir şeyler yapmayı, sosyal hayatınızı bile kısıtlamak zorunda kalabilirsiniz. Ne kadar az ders bırakırsanız, o kadar mutlu olursunuz.

   Tabii her şey dersleri geçmekle bitmiyor arkadaşlar, bitirme ödevi diye bir şey var tez, staj duymuşsunuzdur mutlaka. Bunlardan birini ve hatta bazı bölümlerde her ikisini yapmadan üniversiteyi bitiremezsiniz. Normalde stajınızı son seneye başlamadan yapabilir, tezinizi son dönemde verebilirsiniz. Bu konuyu bu bölümde ele almamın iki sebebi var. Birincisi, bazı bölümlerde hem üçüncü hem de son sınıfta bitirme ödevi olabilir. Yani okulu bitirebilmek için iki bitirme ödevi yapmak zorunda kalabilirsiniz. İkincisi, sadece son sene bitirme ödevi hazırlayacaksanız da tez hocanız ve tez konunuz üçüncü sınıfta belirlenir arkadaşlar. Şimdi biraz tez ve stajın ne olduğundan bahsedelim.


   Bitirme ödevi için hocanızla konuşmaya gittiniz diyelim. Bazı hocalar özellikle tez ve ya staj isterken, bazı hocalar da kararı size bırakırlar. Bu tip durumlar da hangisini seçmeliyim diye düşünüyorsanız ben size ikisini de anlatayım kararı siz verin. Eğer tez seçecek olursanız, çalışma konusunda staja göre daha rahat olabilirsiniz. Bunun nedeni tezi zaten büyük ihtimalle sizin yazmayacağınız gerçeğidir. Ya birini tutup yazdıracaksınız, ya da oradan buradan alıp kopyala, yapıştır yapacaksınız. Bu devirde tezini kendi yazan lisans öğrencisi bulmak gerçekten çok zor, realite bu yani şaşırmanıza gerek yok. Bu tarz durumlar da hocanızın takınacağı tavır çok önemli. Bu tez konusuna ne kadar önem veriyor, iyice araştırmanız lazım. Üst sınıflarda ki arkadaşlarınıza başvurma zamanı yeniden. Bazen pamuk gibi hocalar, söz konusu tez olunca ananızı ağlatabiliyorken; bazen de geçmesi en zor olan hocalar teze çok önem vermeyebiliyor. Tez konusunda durum böyle, staj konusuna gelecek olursak. Anlayacağınız üzere bir şirkete girip, bir ay ve ya kırk gün kadar çalışıp, sonrasında yaptıklarınızla alakalı rapor hazırlamaktan ibaret olan bitirme ödevidir. En başta herkes bir şirkete girip bir ay çalışacağım, sonra bitecek zanneder fakat durum öyle değildir. Çalıştıktan sonra da yaptıklarınızla alakalı gün gün, tez gibi rapor yazmak zorundasınız. Stajı yaptıktan sonra da yine tez yazacaksam, o zaman niye sadece tez yazmayayım, enayi miyim ben diye düşünebilirsiniz. İdrak edemediğiniz mevzu ise staj yaptığınız yerde kendinizi sevdirmeniz sonucunda, mezun olur olmaz işinizin hazır olma ihtimalidir. Evet belki bitirme ödeviniz biraz zahmetli olacak ama bir yandan da işiniz garanti olacak. O yüzden eğer staj yapacaksanız ne olursa olsun, büyük bir şirkette yapın. Gerekirse gidin kapısında yatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder