1 Kasım 2013 Cuma

Öğrenci Yurtları



   Biz yurt meselesiyle başlayalım. Okuyacağınız üniversite belli olduktan sonra birçoğunuz KYK'ya (Kredi ve Yurtlar Kurumu) başvurmuşsunuzdur. Son zamanlarda yurtların kontenjanları arttırılmaya çalışılsa da, özellikle büyük şehirlerde ki üniversitelerde okulların kontenjanları çok yüksek olduğu için bu yurt meselesi çok büyük sıkıntı doğuruyor. Bu sıkıntıyı çekmek istemeyen ve maddi durumu nispeten iyi olan arkadaşlar, aileleri tarafından özel yurtlara yerleştirilmek istenebilir. Eğer böyle bir düşünce varsa, zaten kayıt sırasında özel yurtların tanıtım stantları bulunur ve onlar sizi hemen kayıt sonrasında yurtlarına davet ederler ve gezdirirler. Benim bu konu da ailelere ve gençlere tavsiyem şu, şayet tek düşünceleri özel yurtsa, kayıt yapmaya gitmeden önce o şehirde ki özel yurtları ve bunların şartlarını o şehre gitmeden önce internetten araştırmanızdır. Çünkü çok çeşitli yurtlar mevcut, hemen hemen her cemaatin bir ya da birden çok yurtları vardır, bunun yanında cemaat ve ya herhangi düşünceye bağlı olmayan yurtlar vardır, kızlar ve erkeklerin bir arada kalmadığı yani sadece kızlara ve sadece erkeklere hitap eden yurtlar da mevcuttur. Siz bunları internetten araştırıp, kayda gitmeden önce kararınızı verirseniz hemen kayıt sonrası barınma problemini de çözüp gözünüz arkada kalmadan dönebilirsiniz. Aileler de eğer kayda geleceklerse, sizin kalacağınız yeri görürler ve en azından içleri rahat eder.

   Özel yurt işi kolaydır, asıl çetrefilli olan devlet yurdu meselesidir. Devlet yurtları meselesinde çok çeşitli torpil olayları dönmektedir. Şayet çok sağlam bir yerden torpiliniz varsa devlet yurdunda yeriniz hazır demektir, ama eğer yoksa işte o zaman yanma ihtimaliniz yüksektir. Bu süreç şöyle işler, siz devlet yurtları için başvurunuzu yaptıktan sonra yurtlar alım listelerini açıklarlar. Bu listelerde asıldan kazananlar direk gidip kayıtlarını yapabilirler, onlar için hiçbir sıkıntı yoktur. Bunun haricinde bir de yedek listeler açıklanır ve eğer bu listedeyseniz asıldan kazanan öğrencilerin kayıt yaptırmamasını beklersiniz bu listeler hafta da bir yenilenir ve sizde her hafta bir umutla bu listelere bakar durursunuz. Bu sırada nerede kalacağım peki diye mi soruyorsunuz, eğer şansınız ve yine torpiliniz varsa devlet yurtlarının misafir öğrenci odalarında kalabilirsiniz, orada kalamıyorsanız mecbur gidip bir özel yurtla anlaşacaksınız, bir de eve çıkma mevzusu var fakat o konuya biraz sonra gireceğiz. Tabii bu yurt konusu bir de cinsiyet ayrımına uğruyor, eğer erkekseniz size kontenjan daha çabuk gelir çünkü bazıları zaten formaliteden yapmıştır o kaydı ve en başından beri aslında hiç gelmeyecek olanların sayısı fazladır. Kızlar içinse durum o kadar iç açıcı değildir. Haftalarca devlet yurtlarında misafir öğrenci olarak kalanları bilirim. Allah yardımcınız olsun.


   Yurt ortamı güzeldir arkadaşlar. Yeni arkadaşlıklar, çok çabuk kurulan yakınlaşmalar ve ilk dedikodular. Siz şimdi benim hakkımda bu çocuk da dedikodu diye kafayı yemiş şeklinde bir düşünceye kapılabilirsiniz. Sadece olacağı söylüyorum, bak Eren dediydi dersiniz. Akşam beraber yatıp, sabah beraber kalkacağınız 3 ile 6 kişi arasında değişen sayılarda öğrencinin kaldığı devlet yurtlarına hoşgeldiniz. Gerçi ben devlet yurduna gideli çok oldu şartları değişmiştir illa ki en azından artık 6 kişi kalınmıyordur herhalde. Bu yurtların son yapılan yepyeni modelleri de var, inşallah onlara düşersiniz ne diyeyim. Bu yurtlar da bir adet büyükçe kantin ve oturma yerleri bulunur, genellikle bunların için de yine bir adet televizyon bulunur ve herkes o televizyondan tv izleme ihtiyacını giderir. Odalar da televizyon yoktur, bizim zamanımızda bırak televizyonu priz bile yoktu ya şimdi varmış herhalde. Öyle buzdolabı falan da olmaz. Tabii bu durum özel yurtlar için geçerli değildir, ben şu anda devlet yurdunun özelliklerini anlatıyorum. Ama tabii bunu okuyup da özel yurda çıkacak arkadaşlar '' Haa şöyle desene bizde özel yurtları anlatıyosun diye korktuk'' diye geçiriyorlarsa içlerinden, onlara da kötü bir haberim var, özel yurtlarında maddi külfeti yüksektir. Özel yurtların, devlet yurtlarından farklılıkları şunlardır; çoğunda sabah, akşam yemek vardır ücrete tabiidir, bilgisayarlar ve sınırsız internet olabilir, odalar da televizyon bulunma ihtimali de yüksektir. Fakat fiyat olarak devlet yurtlarının 3-4 katını bulurlar. Bir de rezidans olayı vardır tabii, bunlarda eve çıkmakla yurda çıkmak arasında kalanlar için bire birdir. Bir öğrenci için lüks bir ev ortamı mevcuttur ve senin fatura, aidat gibi dertlerin yoktur. Aylık belirlenen ücreti verirsin, sonrasında elektriğin, suyun dibine vurabilirsin seninle bir alakası yoktur. Bunların ücretleriyse özel yurttan daha pahalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder