9 Kasım 2013 Cumartesi

Üniversitede Sona Doğru-3



   Sona doğru yaklaşıyoruz arkadaşlar. Bu zorlu ama bir o kadar da keyifli yolculuğun sonu gelirken insanın içini bir hüzün kaplıyor. Özellikle ikinci dönemin sonuna doğru artık bitse de gitsek moduna girdikten sonra gerçekten bitince yaşayacağınız moral bozukluğu anlatılamayacak kadar büyük olacak. Son senesini büyük bir zulüm içinde geçiren benim gibi biri bile aradan iki ay geçtikten sonra o ortamı arıyorsa, vay sizin halinize. Çok arayacaksınız çokkk.

   Bunun yanında son seneye girdiğinizden dolayı artık üzerinizde çok daha büyük bir baskı oluşacak, korkmayın herkesin zamanında yaşadığı ve üniversite okuyan herkesin de yaşayacağı şeyler bunlar. Peki bu ne baskısı diye düşünüyorsanız hemen söyleyeyim, gelecek endişesiyle beraber gelen iş baskısı. Eğer mezun olur olmaz işiniz hazırsa sizin için pek bir sıkıntı yok, en fazla okul bittikten sonra bir, iki ay tatil yapar dinlenirsiniz ve sonrasında işe başlarsınız. Fakat mezuniyet sonrasında ne yapacağınız belli değilse ve sizin de bu konu hakkında bir düşünceniz yoksa işte o zaman sıkıntı başlar arkadaşlar. Hoşgeldiniz diplomalı işsizler kervanına. Evde oturduğunuz her gün size baskı, sorgu ve dedikodu olarak geri dönecek. ''Falancanın oğlu mezun olmuş şurada işe girmiş, filancanın kızı memur olmuş şu kadar maaş alıyormuş'' muhabbetleri sizi yiyip bitirecek, çok dikkatli olun. Hele hele siz bir sene de KPSS'ye hazırlanmak isterseniz işte o zaman baskının büyüğüyle karşılaşırsınız.

   Bu KPSS gençler için tam bir baş belasıdır. Tam okulu bitirirsiniz, sınav derdinden kurtuldum zannedersiniz. Fakat aslında hayatınızın en büyük sınavına henüz girmeşsinizdir. Üstüne birde bu sınava evde çalışmak çok zor gelir insana. Hadi diyelim aileniz sizi anlayışla karşıladı ve destekledi. Bunun konu, komşusu var; hısım, akrabası var, gel de anlat şimdi herkese derdini. Baygınlık geçirir insan bunlar yüzünden. Bu sınavda öyle kolay bir sınav değildir arkadaşlar. O kadar çok konu ile karşılaşacaksınız ki bazen bir ay önce çalıştığınız konuyu unutacaksınız. Burada önemli olan okulda gördüğünüz eğitimin kalitesi. Şayet bu eğitimi sadece ders geçmek için değil de bir şeylerde öğrenmek adına aldıysanız, bunun yararını işte bu sınavda göreceksiniz. Üstüne birde dersanede yapacağınız bir pekiştirme ve soru türlerini de gördükten sonra sınava yavaş yavaş hazır hale geleceksiniz. ''Offf yine mi dersane?'' diye hayıflanıyorsunuz heralde. İşe girene kadar dersaneler, kurslar hayatınız da hep olacak arkadaşlar.


   Tabii biz her ne kadar bu mezun olma işini atlayıp yekten mezuniyet sonrasına geçtiysek de bu işin birde mezun olabilme tarafı var. Son seneye geçtiğinizde bütün mezun olabilme ihtimallerini hesaplamaya başlayacaksınız ister istemez. Eğer benim gibi son senenizde mezun olabilme ihtimaliniz kalmamışsa ve okul kesin uzuyorsa, yapabileceğiniz en güzel şey uzatacağınız seneye çok fazla ders bırakmamak. O sene elinizden geldiğince çok fazla ders geçmeye bakın çünkü uzattığınız sene sizin için çok zorlu olabilir, bir işe girip çalışmak zorunda kalabilirsiniz buna hazırlıklı olun. Ayrıca tezinizi de o sene içerisinde verin çünkü sonra ki senede gerçekten ne olacağı pek belli olmayabiliyor. Siz hala öğrenci hayatı yaşıyorken yükünüzü olabildiğince hafifletmeye bakın. Bunların yanında çalışkan öğrenci olup da son senesinde sadece dönem derslerini alan ve hatta üstten ders alarak son senede ki ders yükünü iyice hafifletmiş olan arkadaşlar da olacaktır. Özellikle bu arkadaşlar için KPSS'ye hazırlanmak çok daha kolaydır, zaten fazla dersleri olmadığı için okulla pek fazla işleri olmayacaktır. Bunun yanında hala daha öğrenci oldukları ve sınavda çıkabilecek konuları daha yeni işlemiş olacakları için bilgileri çok daha taze olacaktır. İşte bu yüzden son sene ders yükünüzü hafifletip sınava hazırlanmak çok önemlidir, çünkü son senenizde girdiğiniz sınavdan istediğiniz puanı alamasanız bile sonra ki sene konulara daha fazla aşina olduğunuz için başarma şansınız daha yüksek olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder