7 Kasım 2013 Perşembe

Üniversitede Kötü Alışkanlıklar



   Kötü alışkanlıkları işleyeceğimiz bu bölüme, bu alışkanlıkların en kötüsü olan sigarayla başlayalım. Diğer kötü alışkanlıklar sigaradan daha mı kötü, diye sorabilirsiniz. Eğer uyuşturucuya falan başlamadıysanız, ki sakın öyle bir hata yapmayın, en kötüsü sigaradır diyebilirim. Bunun sebebi bağımlılık yaratmasıdır. Öncelikle sigaraya neden ve nasıl başlanır bunu anlatalım. Sigara tiryakilerinin çoğu sigaraya derdinden başladığını söyler, hiç derdi olmadan da başladığını söyleyenler vardır ama genel sebep budur, derdimden içiyorum. Sevgili arkadaşlar bir tek sizin derdiniz yok ki bu dünyada. Sigara içmeyen tonla insan var, bunların hiç mi derdi yok. Dertten tasadan sigaraya başlanılmaz arkadaşlar. Peki nasıl başlanır, en önemli etken arkadaş çevresidir. Ne yazık ki özellikle genç kesimde sigara içme potansiyeli çok yüksektir. Bu sigara denen illet kötü ve yasak olduğu için de daha cezbedici gelir. Sigara içince bir şey olduğunu sanan bu gençler, eğer lisede başlamadıysa üniversitenin ilk yıllarında hemen bu illete sarılırlar. Yapmayın arkadaşlar yazıktır, günahtır.

   Ben size sigaranın sağlık açısından teşkil ettiği zararları anlatmayacağım, her türlü kanser riskinden, ağzınız nasıl pis kokara kadar bunları zaten sizde bilirsiniz çünkü çevrenizde kesin içen birileri vardır. Ben size bunun maddi külfetinden bahsedeceğim. Arkadaşlar birçoğunuz ailenizin gönderdiği ve devletin sağladığı kredi imkanlarıyla okuyorsunuz. Hemen hemen hepinizde bir paket sigaranın maliyetinin ne olduğunu biliyorsunuz. Her gün bir paket sigara içen bir öğrencinin bu illete verdiği aylık para devletin verdiği krediye eşdeğer arkadaşlar. Bu parayla her ay neler yapabileceğinizi bir düşünün. Peki siz bu parayı ne yapacaksınız, gidip çöpe atacaksınız. Şimdi içinizden ben o kadar içmem, ben istediğim zaman bırakırım gibi düşünceler geçiyor değil mi, nah yaparsınız o dediklerinizi. Hele hele ben sigaraya başlamam diyip, denk geldiğinde günde bir, iki dal içenler var ya. Geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor içimden. Arkadaşlar bunların hepsi sizin kendinizi avutma psikolojinizden başka bir şey değil.

   Bu sigara öyle bir illettir ki içmeden yapamazsınız arkadaşlar. Bakın yeri gelir yemeğinizden kısar, gider sigara alırsınız. Paranız biter, sigara içen arkadaşlarınızın yollarını gözlersiniz. Çok zor durumlarda duraklarda yarım atılan izmaritlerin toplandığı da sıkça görülmüştür. Yeri gelir yemek yemeden durabilirsiniz ama sigara içmeden duramazsınız. Kendinizi heba etmeyin arkadaşlar, gençliğinize yazık. Şimdi içinizden bazıları sırf irade testi yapmak için, ''Ben başlayacam, sonra da bırakacam bak görürsünüz.'' gibi söylemler içine girmiş olabilir. Hani bir laf var insanın başına ne gelirse meraktan gelirmiş diye. Başınıza bela alırsınız durduk yere, ''İster zengin ol ister fukara, her yemekten sonra yak bi cigara.'' edebiyatı yapabilirler, siz sakın kanmayın. Gidin o parayı çatır çatır yiyin ya, alışveriş yapın, gezin. Parayla yapılacak şeylerin listesi mi biter, bozdurup bozdurup harcayın. Ha bu arada sigarayla ilgili son uyarı, üniversitelerde kampüs içerisinde sigara satışı yasaklanmıştır.


   Size bir de alternatif sunabilirim, sigara içeceğinize gidin nargile için. Aslına bakarsanız yapılan araştırmalara göre nargile sigaradan çok daha fazla zararlıymış. E o zaman ne diye bize tavsiye ediyorsun diye sorabilirsiniz, hemen cevaplayayım. Çünkü nargile sigara gibi bağımlılık yapmaz arkadaşlar. Yani siz sigara içmeden duramazsınız ama nargile içmeden durabilirsiniz. Nargile keyif işidir, kafelere takıldığınızda arada bir tane söylersiniz neyli isterseniz. İyi yapan yer olursa bir ve ya iki arkadaşınızla iki saate yakın içer kalkarsınız. Bunun maliyeti ise ortalama bir yerde, yanında içtiğiniz çaylarla birlikte bir paket sigara parasına denk gelir. Cebinizden yine bir paket sigara parası çıkmış olabilir ama nasılsa bunu sürekli yapmayacaksınız. O kadarlık da keyfiniz olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder